CNGسوخت جايگزين بنزين در سبد سوخت خودروهاي کشور مي شود

Author:

موج – مشاور مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با اشاره به اينکه هم اکنون از CNG بايد به عنوان سوخت جايگزين بنزين در سبد سوخت خودروهاي کشور ياد کرد، گفت: به طور متوسط روزانه حدود 20 ميليون متر مکعب گاز از طريق جايگاه‌هاي CNG در کشور عرضه و توزيع مي شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، خليل عسگري مشاور مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت امروز در نشستي خبري در جمع خبرنگاران در تشريح مهمترين برنامه‌هاي افزايش توليد و عرضه CNG ايران در دوران پسا تحريم، گفت: از ابتداي سال جاري تاکنون به طور متوسط روزانه حدود 73 ميليون ليتر بنزين در ايران مصرف شده که ميانگين مصرف اين فرآورده نفتي در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته افزايشي سه درصدي داشته است.
وي با اعلام اينکه پيش بيني مي‌شود با لغو تحريم و بازگشت رونق به اقتصاد ايران متوسط مصرف بنزين و حتي گازوئيل کشور با افزايش 5 تا 10 درصدي همراه شود، تصريح کرد: بر اساس آمارهاي رسمي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده‌هاي نفتي از ابتداي سال‌جاري تاکنون متوسط واردات روزانه بنزين ايران حدود 8 ميليون ليتر در روز بوده است.
اين مقام مسئول با يادآوري اينکه در دوران پسا تحريم همزمان با افزايش مصرف بنزين در داخل کشور، حجم واردات اين محصول نفتي هم به مرز 10 ميليون ليتر در روز افزايش مي يابد، اظهار داشت: از اين رو يکي از مهمترين سياست‌هاي مديريت مصرف بنزين در ايران به ويژه در دوران پسا تحريم، افزايش ظرفيت توليد و عرضه CNG در کشور است.
وي با يادآوري اينکه هم اکنون از CNG بايد به عنوان سوخت جايگزين بنزين در سبد سوخت خودروهاي کشور ياد کرد، افزود: بر اساس مصوبات شوراي اقتصاد مبني بر استفاده از 17 هزار دستگاه اتوبوس و 140 هزار دستگاه تاکسي گاز سوز توسعه صنعت CNG در بخش‌هاي مختلف اين صنعت پاک يکي از سياست‌هاي کلان دولت است.
اين کارشناس اقتصاد انرژي با بيان اينکه هم اکنون ايران بزرگترين شبکه توليد، انتقال و توزيع CNG را در بين کل کشورهاي جهان را در اختيار دارد، بيان کرد: در حال حاضر در کنار شبکه عظيم انتقال و توزيع گاز طبيعي در کشور، ايران با 34 تريليون متر مکعب بزرگترين دارنده ذخاير گاز در بين کشورهاي جهان است.
عسگري با يادآوري اينکه در کنار ذخاير عظيم گاز طبيعي، با تردد حدود چهار ميليون دستگاه خودروي گازسوز 18 درصد از ناوگان خودروهاي سبک و سنگين گازسوز جهان در ايران تردد مي‌کنند، تبيين کرد: هم اکنون بر اساس مديريت طرح توسعه سي.ان.جي شرکت ملي پخش نفتي 2 هزار و 295 جايگاه عرضه CNG در کشور طراحي، ساخت، نصب و در مدار بهره‌برداري قرار گرفته است.
مشاور شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با بيان اينکه ظرفيت فعلي عرضه CNG کشور به حدود دو ميليون و 600 هزار متر مکعب در ساعت رسيده است، تاکيد کرد: از سوي ديگر به طور متوسط روزانه حدود 20 ميليون متر مکعب گاز از طريق جايگاه‌هاي CNG در کشور عرضه و توزيع مي شود.
وي با اعلام اينکه ايران برنامه اي به منظور افزايش جايگاه ها و خودروهاي CNGدر دستور کار قرار داده است، گفت: بايد نسبت به سبد سوخت خودروهاي کشور با رويکرد پتانسيل بزرگترين ذخاير گاز و شبکه انتقال گاز جهان اقدام شود و از اين رو در صورت لغو تحريم و با افزايش مشارکت سازندگان و سرمايه گذاران داخلي و خارجي ظرفيت توليد و عرضه CNG کشور به 25 تا 30 ميليون مترمکعب در روز قابل افزايش است.
اين کارشناس اقتصاد انرژي با تاکيد بر اينکه با افزايش عرضه CNG مي‌توان رشد مصرف بنزين در کشور در دوران پسا تحريم را مديريت کرد، تصريح کرد: همزمان با تحولات جديد در توسعه صنعت CNG ايران به ويژه در دوران پسا تحريم، هفتمين کنفرانس و نمايشگاه بين‌المللي سوخت‌هاي جايگزين، خودرو و سي.ان.جي 28 تا 30 دي ماه سال جاري در تهران برگزار خواهد شد.
وي با يادآوري اينکه نبود يک برنامه و سند جامع توسعه صنعت CNG در دوران پسا تحريم مهمترين سياست برگزاري اين گردهمايي بين‌المللي است، اظهار داشت: علاوه بر اين استفاده از فرصت‌هاي ماده 12 قانون رفع موانع توليد و رقابت پذير، يکپارچه سازي مديريت صنعت CNG، تعامل در تجارت اين صنعت و توسعه آموزش از ديگر اهداف برگزاري اين کنفرانس بين‌المللي است.
عسگري با اعلام اينکه در حال حاضر ايران هر چند در تعداد خودروها و ناوگان خودروهاي سبک CNG مقام اول جهان را در اختيار دارد، تاکيد کرد: بر اساس گزارش رسمي انجمن جهاني خودروهاي گازسوز چهارمين مصرف کننده CNG جهان به شمار مي رود.
مشاور شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با بيان اينکه هم اکنون متوسط مصرف CNG در کشورهايي همچون پاکستان، هند و چين بيش از ايران است، خاطرنشان کرد: بر خلاف ايران در اين کشورها تعداد زيادي خودروهاي سنگين و حتي شناورهاي گازسوز وارد حوزه حمل و نقل شده اند و اين در حالي است که هم اکنون تعداد خودروهاي سنگين گازسوز ايران در مقايسه با خودروهاي سواري بسيار محدود است.
وي با تاکيد بر اينکه از سال 2014 ميلادي تاکنون بيش از دو ميليون خودروي گازسوز وارد ناوگان حمل و نقل جهان شده است، يادآور شد: هم اکنون ايران با در اختيار داشتن بيش از 22.5 ميليون دستگاه خودروي گازسوز و داشتن بزرگترين ناوگان خودروهاي سي.ان.جي سوز اما چهارمين مصرف کننده CNG در بين کشورهاي جهان است.
بر اساس اين گزارش، هفتمين کنفرانس و نمايشگاه بين‌المللي سوخت‌هاي جايگزين، خودرو و سي.ان.جي دي ماه سال جاري با مشارکت وزارت نفت، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان حفاظت محيط زيست و برخي از تشکل و انجمن‌هاي بين‌المللي صنعت سي.ان.جي جهان به ميزباني تهران برگزار خواهد شد.

منبع: خبرگزاری موج