انفجار کپسول های CNG هم از این دست حوادثی است که با شنیدن آن دل آدمی به یکباره دچار شوک می شود. چند سرنشین که در عین سلامت و هوشیاری بر یک چشم بر هم زدنی در یک اتاقک بسته زندگی شان به پایان می رسد! بیشتر شبیه به یک حادثه تروریستی است تا حادثه ای که ممکن است در طول زندگی با آن مواجه شویم.
با وجود اینکه بیش از ۳۰ سال از ورود صنعت CNG به ادبیات انرژی مردم می گذرد ولی در واقع از زمان هدفمندی یارانه ها این صنعت برای مردم نامی آشنا شد.
دغدغه تقریبا اکثر دارندگان خودرو، استفاده از سوخت مرقون به صرفه و البته مناسب برای خودرو است.در این بین اجرای قانون هدفمندی یارانه ها توانست به این دغدغه مردم تاحدودی پاسخ دهد و سوخت گازی را به منظور یکی از راهکارهای کاهش هزینه ها، به عنوان جایگزین بنزین معرفی نماید.
البته این جایگزینی و تغییر روش مصرف سوخت بنزینی به گاز به همین سادگی امکان پذیر نبود اما به هر روی اتقاق افتاد و در حال حاضر در حدود ۴ میلیون خودرو اعم از شخصی ، تاکسیها و وسائط نقلیه عمومی از این سوخت پاک استفاده می کنند.
در اینکه استفاده از این نوع سوخت چه مزایایی را به همراه خواهد داشت بارها صحبت و نظراتی ارائه شده است. اما نکته ای که در کنار مزایای استفاده از گاز CNG همیشه مغفول مانده کیفیت جایگاه نگهداری این نوع گاز یا همان کپسول های تعبیه شده در خودروهاست.
تولید کنندگان مخازن گاز CNG نیز مانند سایر تولید کنندگان داخلی از معضلی بنام واردات کالاهای بی کفیت رنج می برند . اما واردات این مخازن تنها دغدغه برای آن ها نیست ، چرا که بهای این وارداتی که بعضا کیفیت و استاندارهای لازم را ندارد مردم با جانشان پرداخت می کنند.
شنیده هاحکایت از این دارد که واردات کپسول های گاز فاقد استاندارد از چین و هند به دلیل هزینه های تمام شده پایین تر وسوسه های شیرینی را برای خودروسازان که مدام از هزینه های بالای تولید گله مند هستند به وجود آورده است. وسوسه هایی که با وجود شیرین بودن برای خودروسازان، اما طعم آن برای مصرف کننده تلخ است و تلخی آن زمانی تاثیر خود را بر جای می گذارد که خانواده و یا حتی جامعه ای را دچار خسارات کند. اما شرکتهای خودروساز همچنان در سایه بی خبری مسئولان سازمان استاندارد از مخزنهای دپوی وارداتی خود برای نصب روی خودروهای دوگانهسوز استفاده میکنند.
وقوع برخی حوادث مثل سقوط یک هواپیمای مسافربری حتی یک نمونه اش هم فاجعه بزرگی تلقی می شود که تمام هم و غم مسئولان زیربط و متولی آن باید پرهیز از تکرار مجدد آن باشد.
انفجار کپسول های CNG هم از این دست حوادثی است که با شنیدن آن دل آدمی به یکباره دچار شوک می شود. چند سرنشین که در عین سلامت و هوشیاری بر یک چشم بر هم زدنی در یک اتاقک بسته زندگی شان به پایان می رسد! بیشتر شبیه به یک حادثه تروریستی است تا حادثه ای که ممکن است در طول زندگی با آن مواجه شویم.
با اینکه کپسول های CNG باید تست ها واستانداردهایی سختی را پشت سر بگذارند تا بتوانند مجوز نصب بر روی خودروها را دریافت نمایند اما بعضا شاهدیم این مهم چه از سوی مردم و چه مسئولان نادیده گرفته می شود.
گزارش های غیر رسمی مبنی بر انفجار این کپسول ها حتی در کارخانه های خودروسازی در هنگام نصب نیز وجود دارد که متاسفانه به دلیل مسائلی که مشخص نیست از طرف چه ارگان و یا مسئولی مهم تلقی نشده تاکنون گزارش رسمی نشده است.
اسمشان را باید گذاشت دلالان جان مردم ! همان هایی که حاضرند به هر قیمتی محصولات بی کیفیت چینی را روانه بازارهای کشور کنند .
عدم رعایت استانداردهای لازم در واردات کپسول های CNG در کنار نبود معاینه و بازرسی ادواری از این مخازن مانند حمل یک بمب ساعتی برای سرنشینان خودرو است که امکان منفجر شدن هر لحظه ای آن وجود دارد.
استفاده از گاز طبیعی فشرده شده یا همان CNG تابع شرایط خاصی است تعداد زیادی از اتوبوس ها و خودروهای دارای این سوخت پاک باید مورد معاینه و بازرسی قرار گیرند اما این اقدام تاکنون در ایران اتفاق نیافتاده است .
فاجعه دیگری که در زیر سایه بی خبری مسئولان سازمان استاندارد رخ می دهد فروش کپسول های خام و رنگ آمیزی شده خودروهای اسقاطی و قالب کردن به اسم نو در بازارهای شوش و مولوی است که به جای ورود به بازار مصرف باید معدوم می شدند.
در همین حال اظهارات فعالان این صنعت نشان میدهد که علاوه بر حدود۳ میلیون دستگاه خودرو دوگانهسوز مجاز در کشور، دهها هزار خودرو دوگانهسوز غیرمجاز در کشور نیز وجود دارند که حتی پلیس راهور ناجا نیز آماری از آنها در اختیار ندارد. با این احتساب می شود گفت بیش از ۴ میلیون بمب متحرک در کشور در حال تردد هستند که در صورت عدم رعایت استاندارهای لازم در خصوص نصب کپسول های گاز CNG ممکن است خسارات جبران ناپذیری را برای جامعه ارمغان بیاورد.
به گفته دبیر انجمن سی ان جی کشور در حال حاضر آمارهای رسمی حاکی از ۰۰۰/۸۰۰/۳ خودروی دوگانه سوز است ولی با توجه به حدود ۰۰۰/۱۵۰ خودروهایی که بصورت غیر رسمی در کارگاه های غیر مجاز تبدیل شده اند آمارها به نزدیکی چهار میلیون می رسد.
علی رضا پور رضا در خصوص عدم بازدید ادواری از سیستم های خودروهای دو گانه سوز گفت : قانون برای اجرای بازرسی ادواری چند سال قبل به تصویب رسیده است که به موجب آن وزارت کشورموظف به اجرای آن شده است. اما متاسفانه وزارت کشور به دلیل پیچیدگی موضوع تاکنون ، علیرغم برخی تلاشهای صورت گرفته، موفق به اجرایی کردن آن نشده است.
وی با بیان اینکه تولید کنندگان داخلی کاملا توانایی تولید کپسول های CNG خودروها را دارند اظهار داشت: حتی با کمال تاسف بیش از نیاز کشور در این زمینه سرمایه گذاری انجام شده و برخی از آنها بخاطر نبود تقاضا، کارخانه های خود را یا تعطیل کرده اند و یا با ظرفیت بسیار کم کار می کنند.
دبیر انجمن سی ان جی کشور با تاکید بر اینکه واردات زیادی از چین صورت گرفته است گفت: متاسفانه در کشور ما واردات شیرینی خاص خودش را دارد اما ظرفیت خالی بسیار زیادی در داخل وجود دارد که قطعا تولید کنندگان داخلی حاضر هستند با حداقل قیمت ممکن تولید و عرضه نمایند زیرا سرمایه گذاریشان معطل مانده است.
وی در خصوص حوادث ناشی از انفجار خودروهای دوگانه سوز بیان داشت:متاسفانه گزارشاتی در این موارد وجود دارد. البته این انفجارات بیشتر از ناحیه سیلندرهای دستکاری شده اتفاق افتاده است.
وی راهکار جلوگیری از اینگونه حوادث را تنها اجرای تستهای ادواری و دادن برچسب ایمنی که قابل تقلب نباشد عنوان و بیان کرد: برای این مورد در صورت درخواست مسئولین ذیربط انجمن می تواند طرحی را تهیه و ارائه نماید تا برچسبها بصورت الکترونیکی انجام و انجام تقلب درآن امکان پذیر نباشد.
منبع: www.tnews.ir