خودروسازان داخلی مقصر اصلی رشد مصرف بنزین؟

Author:

در سال ۱۴۰۱، ایران که تا پیش از این صادرکننده بنزین بود و از این محل درآمد ارزی کسب می‌کرد، در سال ۱۴۰۳ نه‌ تنها صادرات بنزین نخواهد داشت، بلکه ناچار به واردات ۳ میلیارد دلار بنزین می‌شود.

به گزارش خبرنگار نفت خبرگزاری برنا، رشد روزافزون ورود خودروها به خیابان‌های کشور، علاوه‌بر مصرف شدید بنزین، تبعات دیگری چون آلودگی شدید هوا را در پی داشته است. آنچه که کارشناسان بر آن تاکید می‌کنند، مصرف زیاد بنزین توسط خودروهای داخلی است. از آنجایی که بازار خودروی ایران به انحصار خودروسازان داخلی درآمده، هر اقدامی برای جلوگیری از رشد مصرف بنزین تاکنون ناکام مانده است.

طبق نظر کارشناسان در سال ۱۴۰۱، ایران که تا پیش از این صادرکننده بنزین بود و از این محل درآمد ارزی کسب می‌کرد، در سال ۱۴۰۳ نه‌تنها صادرات بنزین نخواهد داشت، بلکه ناچار به واردات ۳ میلیارد دلار بنزین نیز می‌شود.

برنامه‌هایی که دولت برای جلوگیری از این وضعیت داشت، یا متوقف شده یا نتیجه مطلوب را نداشته است؛ از جمله اینکه گاز سی‌ان‌جی در ناوگان حمل و نقل کاملا مورد استفاده قرار نگرفت، خودروهای دوگانه‌سوز تولید نشد و خودروهای برقی و کم‌مصرف حتی دست‌دوم نیز تولید یا به طور کامل وارد بازار کشور نشده است. به نظر می‌رسد مانعی بزرگ سر راه تحقق هر یک از این برنامه‌ها خوابیده است؛ در شرایط کنونی که وضعیت ناترازی بنزین روز‌به‌روز وخیم‌تر می‌شود،  دولت راهی بجز واردات بنزین ندارد.

خودروسازان داخلی، مقصر اصلی افزایش مصرف بنزین

علاوه‌بر امنیت و ایمنی خودروهای داخلی که همواره زیر سوال می‌رود و سرهنگ هادیانفر رئیس سابق پلیس راهنمایی و رانندگی بارها درباره کیفیت خودروهای داخلی تذکر داده و از خودروسازان انتقاد کرده است، بحث دیگر، مصرف زیاد بنزین توسط این خودروها است.

یکی از دلایل رشد مصرف بنزین، مصرف خودروهای تولید داخل است که بالاتر از استاندارد جهانی سوخت مصرف می‌کنند.

متاسفانه، خودروهای داخلی و وارداتی که در حال حاضر در بازار وجود دارند میزان مصرف سوخت مطلوبی ندارند. در واقع خودروی جدید کم‌مصرفی که بتواند نیاز مردم را تامین کند وارد کشور نشده و کیفیت خودروهای داخلی هم تغییری نکرده است؛ به همین دلیل ما شاهد افزایش مصرف سرانه بنزین هستیم.

دولت برای رفع بحران ناترازی بنزین چه کارهایی باید انجام دهد؟

برای حل بحران ناترازی بنزین و همچنین کنترل تشدید واردات سوخت، دولت باید وظایف خود را در این حوزه دنبال کند. یکی از مهمترین راه‌ها برخورد و نظارت بر فعالیت خودروسازان است. خودروهای داخلی علاوه‌بر بی‌کیفیت بودن، مصرف سوخت بالایی دارند که این وضعیت فقط به نفع خودروسازان است و نه مردم!

نکته دوم آن‌که، هرچند افزایش قیمت بنزین در ابتدا ترسناک به نظر می‌رسد، اما تعداد خودروهای شخصی در خیابان‌ها به قدری زیاد شده است که علاوه‌بر ایجاد ترافیک، بنزین زیادی هم مصرف می‌شود. می‌توان با سروسامان دادن و بهبود ناوگان  حمل‌ونقل عمومی وضعیت مصرف سوخت را هم کنترل کرد.

مسئله بعدی، اسقاط خودروهای فرسوده داخلی است. این وسایل نقلیه که تعداد آنها در کلانشهرها کم نیست، به طور چشمگیری هم سوخت زیادی مصرف می‌کنند، هم آلودگی شدید هوا را در پی دارند. اقدامات مهم برای بهبود وضعیت این بخش هم مانند دیگر حوزه‌ها کند شده و پیگیری جدی از سوی نهادها صورت نمی‌گیرد.

منبع: خرگزاری برنا