دلارهایی که با قاچاق بنزین می‌سوزند!

Author:

به این دو سه جمله توجه کنید: “روزانه حدود ۱۰ میلیون لیتر بنزین به افغانستان قاچاق می‌شود”، “مصرف بنزین کشور از ۱۰۰ میلیون لیتر در روز عبور کرد”، “دولت روزانه ۳۰ میلیون دلار یارانه پنهان بابت بنزین پرداخت می‌کند”. پیام این است که وضعیت مصرف و قاچاق بنزین، حاد شده است.
آفتاب‌‌نیوز :
قاچاق بنزین سال‌ها بود که با طرح هدف‌مندی یارانه‌ها (که البته ایرادات و نقدهای وارد بر آن بر کسی پوشیده نیست) مقداری کاهش یافته بود. اما نوسان اخیر قیمت ارز مجددا باعث شده فاصله قیمتی بین بنزین داخلی با کشورهای منطقه ایجاد شود که قاچاق سوخت را برای سودجویان، وسوسه‌انگیز کرده است. امروز رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعتی از قاچاق روزانه حدود ۱۰ میلیون لیتر بنزین به افغانستان خبر داد و گفت: وضعیت بازار چهارگانه عدم ثبات و پرهیز از سرمایه‌گذاری را به فعالان اقتصادی دیکته می‌کند.

بودجه کشور با بنزین آتش می‌گیرد!

ظرف مصرف بنزین در کشور لبریز شده و با رد شدن از مرز حدود ۱۰۰ میلیون لیتر در روز، چراغ خطر آن روشن شده است. بنزینی که نرخ آن واقعی نیست و دولت مجبور به پرداخت یارانه پنهانی بابت بنزین است، تا جایی که گفته می‌شود دولت روزی ۳۰ میلیون دلار یارانه پنهان بابتی بنزین پرداخت می‌کند. در این راستا، محسن دلاویز، مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در گفت‌وگو با ایسنا هشدار داد: با قیمت فعلی یارانه پنهانی که دولت باید بابت بنزین پرداخت کند، از ۳۰ میلیون دلار به ۴۵ میلیون دلار در روز افزایش خواهد یافت.

قاچاق در قاچاق

از سوی دیگر عبدالعزیز هدایت – رئیس انجمن سازندگان تجهیزات  صنعتی – در یک نشست، به نقل از رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران درباره قاچاق بنزین گفت: روزانه حدود  10

میلیون لیتر بنزین به افغانستان قاچاق می‌شود که قیمت هر لیتر بنزین در ایران ۱۰۰۰ تومان و در افغانستان ۶۰۰۰ تومان است. اما این پول به جای ایران به چین یا ترکیه می‌رود و با آن لباس استوک وارد می‌شود و دوباره پول آن تبدیل به دلار شده و از کشور خارج می‌شود؛ یعنی قاچاق در قاچاق که این حجم نمی‌تواند توسط کولبران انجام شود.

چرا پرونده بنزین دوباره باز شد؟

از زمانی که بودجه سال ۱۳۹۷ تصویب شد تا زمانی که معاون وزیر نفت اعلام کرد دولت هیچ برنامه‌ای برای تغییر قیمت بنزین یا سهمیه‌بندی آن ندارد، شایعه افزایش قیمت بنزین دهان به دهان می‌چرخید. انگار مردم هر لحظه منتظر بودند خبر افزایش نرخ بنزین را از دهان مسئولان بشنوند. اتفاقی که تاکنون رخ نداده است اما الزام استفاده از کارت سوخت به قوت خود باقی ماند.

شنیده‌ها حاکی از آن است که بررسی این موضوع مراحل نهایی خود را طی می‌کند و حتی احتمال اجرایی شدن آن در آینده نزدیک هم وجود دارد. در این میان نمایندگان مجلس که تا همین ماه قبل اعلام کرده بودند، کمیسیون انرژی پیش از سال 1397 و پس از آن با دو نرخی و چند نرخی کردن بنزین و افزایش قیمت مخالف است، مجلس و دولت هیچ طرحی مبنی بر افزایش قیمت بنزین، سهمیه‌بندی و چند نرخی کردن بنزین ندارد و مجلس اجازه افزایش قیمت بنزین را به دولت نمی‌دهد. اکنون به طرق مختلف موافقت خود را با سهمیه‌بندی و احتمالا دو نرخی شدن بنزین اعلام کرده‌اند.

البته محمدعلی شاعری، نماینده بهشهر، نکا و گلوگاه در مجلس در جلسه شورای اداری بهشهر، افزایش قیمت سوخت را منتفی دانسته و گفته است: باید بگویم به‌هیچ عنوان افزایش قیمت در بخش سوخت و انرژی و تامین کالاهای اساسی صورت نگرفته و همین روند تا پایان سال جاری تداوم دارد.

منبع: ایسنا