به گزارش خبرگزاری برنا، در این میان عموماً انگشت اتهام به سمت دولت میرود که البته بیراه نیست، اما در حال حاضر کشور به شدت دچار بد مصرفی است که دلایل بسیاری دارد و از جمله مهمترین آنها، ضعف در صنعت خودروسازی است که عملاً به یک مافیا بدل شده و با تولید خودروهای بیکیفیت، در حال بلعیدن بنزین است. از سوی دیگر، ضعف در اسقاط خودروهای فرسوده نیز، معضلی است که شدیداً به ناترازی بنزین دامن میزند و عدمالنفعهای بسیاری را برای اقتصاد کشور ایجاد میکند.
در بحث ناترازی بنزین و به طور کلی انرژی، معمولاً سخن از تحریمها به میان میآید، اگرچه تحریم نقش بزرگی در ضعف تولید ایجاد کرده، اما این موضوع نباید باعث نادیده گرفته شدن مشکلات داخلی که بزرگترین آنها نیز، ضعف خودرو سازی است شود. تولید خودروهای بی کیفیت با قطعات بعضاً دست دوم چینی که نه تنها بسیار ناامن هستند و سالانه کشتههای فراوانی به جای میگذارند و به شدت آلودگی محیط زیستی ایجاد میکنند، بلکه در ناترازی بنزین نیز نقش اساسی را ایفا میکنند.
بیعلاقگی خودروسازان داخلی به بهود کیفیت
مرتضی بهروزیفر کارشناس انرژی در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری برنا با اشاره به ناکارآمدی صنعت خودرو در کشور بیان کرد: خودروسازی در ایران حدود شصت و پنج سال قدمت دارد، اما در مقایسه با کشورهایی با همین سابقه، متأسفانه هیچ حرفی برای گفتن ندارد و اصلیترین دلیل آن نیز عدم ایجاد رقابت در این صنعت است.
او با بیان اینکه سیستم تصمیمگیر ما به یکپارچه نیست و به صورت جزیرهای عمل میکند گفت: متأسفانه ما خودروهای خارجی در کشور با قیمت مناسبی عرضه نمیشوند و به همین جهت خودروسازان داخلی نیز علاقهای به سرمایهگذاری روی بهبود تکنولوژی خودروهای خود ندارند.
این کارشناس ادامه داد: بخش قابل توجهی از قطعات خودروهای داخل وارداتی و تولید چین است و ما سالیانه میلیاردها دلار به اقتصاد خودروهای چینی کمک میکنیم تا بتوانیم صنعت بیکیفیت و ناکارآمد خودروسازی را در داخل سرپا نگه داریم.
نقش پررنگ خودروهای اسقاطی در ناترازی بنزین
بهروزیفر با بیان اینکه بسیاری از خودروهای صفری که از کارخانه بیرون میآیند هم عملاً اسقاط محسوب میشوند گفت: این خودروها بدون هیچ آپشنی و با پایینترین سطح امنیتی تولید و عرضه میشوند و سالیانه جان هزاران هموطن را میگیرند و همین مسأله باید دولت را مجاب کند که برای بهبود صنعت خودروسازی، چارهای اساسسی بیندیشد.
او با اشاره به مصرف بالای بنزین در خودروهای تولید داخل و خودروهای اسقاطی اظهار کرد: خودروهای موجود وضعیت بسیار بدی دارند و هیچ عقل سلیمی نمیپذیرد که بسیاری از آنها، اجازهی تردد داشته باشند، اما متأسفانه شاهدیم که بسیاری از خودروهایی که سالهاست از رده خارج شدهاند همچنان به وفور در حال آمد و شد هستند.
بهروزیفر اضافه کرد: ما در کشور، چندان اسقاط خودرو نداریم و شاهدیم خودروهایی که ۳۰ سال کار کردهاند هنوز اسقاط نشدهاند؛ بیتردید خودرویی که ۲ برابر استاندارد جهانی بنزین مصرف میکند باید از رده خارج شود.
راه حل برونرفت از ناترازی بنزین، ایجاد فضای رقابتی است
این کارشناس با اشاره به اینکه در بحث بنزین با دو مشکل عرضه و تقاضا مواجه هستیم گفت: در حال حاضر دست دولت برای سرمایهگذاری در بخش پالایشی بسته است و شرکتهای خصولتی هم که پالایشگاهها را خریدهاند و دغدغهی هدررفت ثروت ملی را ندارند.
او با بیان اینکه ما در سال گذشته عملاً به کشور وارد کنندهی بنزین بدل شدیم اظهار کرد: این وضعیت در سال ۱۴۰۳ اسفناکترر خواهد شد و چارهای جز ایجاد رقابت در صنعت خودروسازی وجود ندارد. در این راستا حتی نیازی به سرمایهگذاری دولت هم نیست بلکه شرکتهای بزرگ خودروسازی باید امکان سرمایهگذاری در کشور را داشته باشند تا یک فضای رقابتی ایجاد شود.
بهروزیفر در پایان سخنان خود با اشاره به اینکه سازمانهای دخیل در عرضهی بنزین، منافع ملی را در نظر نمیگیرند گفت: صنعت خودرو سرمایه دارد و میتواند روی سیاستگذارها و افکار عمومی تأثیر بگذارد و برای برون رفت از این معضل، تنها راه چاره این است که شرکتهای بزرگ خودروسازی بتوانند در ایران سرمایهگذاری کنند و با ایجاد یک بستر رقابتی، شاهد خودروهای با کیفیت و رفع ناترازی بنزین خواهیم بود.
منبع: خبرگزاری برنا